ΝΕΑ / ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ

ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ


15/1/2016 12:42:50 μμ
Πολλά λέγονται και γράφονται τα τελευταία χρόνια για το προζύμι.Ποιος ο ρόλος του στην αρτοποιία,ειδικότερα στο ψωμί και στα παξιμάδια,ποια είναι τα χαραχτηριστικά του,ποιο είναι το πραγματικό προζύμι. Για εμάς τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Σύμφωνα με την παράδοση,ανήμερα της εορτής του Σταυρού στις 14 Σεπτεβρίου πιάνουμε προζύμι.
 
Η διαδικασία είναι η εξής:
Σε ένα μπόλ ανακατεύουμε αλεύρι και νερό εως ότου γίνει κάτι σαν χυλός.Πάνω απο το μίγμα τοποθετούμε ένα φύλλο βασιλικού,όπως βλέπετε και στην φωτογραφία.Το αφήνουμε να φουσκώσει.Την επόμενη μέρα στο ίδιο μείγμα προσθέτουμε πάλι αλεύρι,νερό και το ανακατεύουμε.Τοποθετούμε πάλι επάνω στο μείγμα ένα φύλλο βασιλικού.Το αφήνουμε να φουσκώσει.Την τρίτη μέρα προσθέτουμε στο υπάρχον μείγμα αλεύρι,νερό και το ανακατεύουμε εως ότου γίνει ζυμάρι,όχι πολύ μαλακό.Το προζύμι μας είναι έτοιμο.Την τέταρτη μέρα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε φτιάχνοντας παξιμάδια,ψωμί,τσουρέκια.Μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο για αρκετές ημέρες ή να το αφήσουμε να ξεραθεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.Εάν θέλουμε να ξαναπιάσουμε προζύμι στο μείγμα που έχει ξεραθεί,ρίχνουμε νερό και το αφήνουμε να μαλακώσει.Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Όλα τα προιόντα αρτοποιίας της εταιρίας μας βασίζονται σε αυτή την διαδικασία.Στα καταστήματά μας διαθέτουμε ψωμί με φυσικό προζύμι,η διατηρησιμότητα του οποίου αγγίζει τις 13-15 ημέρες.Το συγκεκριμένο ψωμί έχει πλούσια αρώματα και ανώτερα οργανοληπτικά χαραχτηριστικά.
 
Οι διαβητικοί μπορούν εύκολα να το εντάξουν στη διατροφή τους.Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι μπορεί να καταναλώνετε άφοβα και από τους περισσότερους ανθρώπους με δυσανεξία στη γλουτένη.Στα σχέδια της εταιρίας μας περιλαμβάνεται η διάθεση αυτού του σπάνιου προιόντος στην ελληνική αγορά την επόμενη πενταετία, μέσα από το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.